Ei weetjes

Een ei lijkt zoiets eenvoudigs en ze zien er allemaal hetzelfde uit. Maar zo simpel als het lijkt, is het zeker niet. Daarom vertellen we graag meer over alle stappen in het bestaan van een Vleit ei.

Wist je dat!?

De versheid van het ei kun je testen door het in een glas water te doen. Een vers ei zinkt, een oud ei blijft drijven.

Een dubbeldooier kan ontstaat doordat er meerdere opeenvolgende eisprongen in korte tijd plaatsvinden. Dan zitten er twee dooiers in 1 ei. Vaak gebeurd dit bij jonge hennen als hun hormoonhuishouding nog niet zo stabiel is.

Wist je dat Vleit aangesloten is bij mmmEggies? Samen met collega pluimveehoudsters gaan wij de verbinding aan met burgers door juiste informatie te geven, te laten zien wat we doen en hoe mooi en gezond ons product, het Nederlands ei is.

Lees meer

Bewaar een ei altijd met de punt naar beneden. Zo staan ze ook in de doosjes. Dan blijven ze langer vers. In de spitse kant van het ei zit een luchtbel met daar bovenop de eierdooier. Door de spitse kant naar beneden te zetten blijft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schaal aan komen te zitten. Hierdoor is het minder lang houdbaar.

Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 195 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta's en advocaat.

Oeps, een eitje laten vallen? Strooi er veel zout over, zo kun je het makkelijker opruimen!

Aan de kam van de kip kun je zien als ze veel buiten loopt. De kam wordt dan roder van kleur door de zon.

Uit onderzoek blijkt dat de kip eerder was dan het ei! De samenstelling van de eierschaal bevat namelijk een proteïne die alleen voorkomt in de eierstokken van een kip. Dat betekent dat een ei alleen kan bestaan als het eerst in een kip heeft gezeten.

Eieren passen in een gezond voedingspatroon en een eitje per dag mag gerust. Het ei heeft ook vele toepassingsmogelijkheden en gebruiksgemak.

Eieren zijn een superfood! Het bevat gemiddeld maar 70 calorieën. De proteïnes van eieren bevatten precies de goede verhouding aan aminozuren die nodig zijn om menselijk weefsel te maken. Het beste voedingsmiddel hiervoor is moedermelk en daarna komen eieren!

Dit betekent de code die gestempeld is op eieren; het eerste cijfer geeft aan hoe de kip gehuisvest is: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 =  kooi. De twee letters geeft aan wat het land van herkomst is. En de laatste cijfers geeft het bedrijfsnummer van het legpluimveebedrijf en de stal weer.

Een ei koken in de airfryer kan ook! Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en prik er een gaatje in, zodat ze niet barsten tijdens het koken. Je hoeft je airfryer niet voor te verwarmen. Zet hem op 120 graden Celsius en plaats de eieren direct in het koude mandje. Stel de tijd in op 10-12 minuten voor het perfect gekookte zachte eitje en op 12-15 minuten voor het perfecte hardgekookte ei.

Kook de eieren volledig onder water. Laat ze na het koken schrikken onder koud water, dat maakt ze makkelijker te pellen. 

De maat van een ei is afhankelijk van de leeftijd van de kip. Een jonge kip legt meer, maar kleinere eieren. De oude legt er minder, maar die zijn iets groter. Daarom hebben we de verschillende leeftijdsgroepen over de vier stallen verdeeld. Zo kunnen we in elke gewichtsklasse Vleit eieren leveren.

De verse eieren zijn er in de gewichtsklassen S (tot 53 gram), M (53-63 gram), L ( 63-73 gram) en XL (vanaf 73 gram).

Sport je regelmatig? Dan helpen eieren je met de opbouw van spiermassa en het herstel van je spieren na een sportsessie.

Het verschil tussen bruine en witte eieren heeft niets te maken met de kleur van de veren van de kip, wel met die van de oorlellen. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. Een verschil in smaak is er niet.

Eieren zitten in allerlei producten. In taart, beschuit, mayonaise maar ook in niet eetbare producten zoals shampoo en verf.